Sortowanie
Źródło opisu
Książki, czasopisma i zbiory specjalne
(262)
Forma i typ
Książki
(262)
Publikacje naukowe
(23)
Publikacje dydaktyczne
(18)
Publikacje fachowe
(3)
Dostępność
tylko na miejscu
(267)
dostępne
(113)
wypożyczone
(10)
nieokreślona
(5)
Placówka
Wypożyczalnia
(121)
Czytelnia Główna
(1)
Biblioteka WB
(45)
Biblioteka Międzywydziałowa
(181)
Biblioteka WEiZ
(22)
Biblioteka WWFiF
(22)
Biblioteka WEAiI
(3)
Autor
Kozakiewicz Paweł
(9)
Rylke Jan
(9)
Czarniecka-Skubina Ewa
(6)
Ozimek Irena
(6)
Brzozowska Anna (technologia żywności)
(5)
Górska-Warsewicz Hanna
(5)
Adamczyk Joanna
(4)
Górnicki Krzysztof
(4)
Kalenik Marek
(4)
Kernytskyy Ivan
(4)
Kołożyn-Krajewska Danuta (1954- )
(4)
Lewicki Piotr Paweł (1937-2011)
(4)
Nicewicz Danuta
(4)
Rokicki Tomasz (ekonomia)
(4)
Witrowa-Rajchert Dorota (1959- )
(4)
Adamowicz Mieczysław (1939- )
(3)
Bujko Jacek
(3)
Błażejak Stanisław
(3)
Domian Ewa
(3)
Gawryszewska Beata J
(3)
Giedych Renata
(3)
Gromadzka-Ostrowska Joanna
(3)
Grzesińska Wiesława
(3)
Kaleta Agnieszka (nauki rolnicze)
(3)
Kozakiewicz Paweł (1969- )
(3)
Kośla Tadeusz
(3)
Krajewski Adam (1953- )
(3)
Krzosek Sławomir
(3)
Królikowski Jeremi Tomasz (1943- )
(3)
Leszczyński Krzysztof (technologia żywności)
(3)
Maciak Franciszek
(3)
Popek Zbigniew (1953- )
(3)
Rokicki Tomasz (nauki ekonomiczne)
(3)
Sikorski Piotr (1974- )
(3)
Witomski Piotr
(3)
Żarska Barbara
(3)
Augustyniak Urszula
(2)
Bilska Beata (nauki rolnicze)
(2)
Bobola Agnieszka
(2)
Borkowski Bolesław
(2)
Borowski Jacek
(2)
Borowski Jacek (1952- )
(2)
Borysiuk Piotr
(2)
Dobrowolska Ewa
(2)
Domański Michał
(2)
Dróżdż Bogdan
(2)
Ducki Janusz
(2)
Dzik Jolanta
(2)
Dłużewska Elżbieta
(2)
Gołębiewski Jarosław
(2)
Gronowska-Senger Anna (1940- )
(2)
Gutkowska Krystyna
(2)
Hałkowski Jacek
(2)
Jankowska Agnieszka (leśnictwo)
(2)
Jałowiecki Piotr
(2)
Jeżewska-Zychowicz Marzena
(2)
Karbowiak Katarzyna (1971- )
(2)
Kazimierczak Renata
(2)
Kernytska Marta
(2)
Kisielińska Joanna
(2)
Klepacki Bogdan (1953- )
(2)
Kompa Krzysztof
(2)
Koźmińska Joanna (nauki techniczne)
(2)
Krajewski Karol
(2)
Krajewski Krzysztof Jan
(2)
Krawiec Monika (nauki ekonomiczne)
(2)
Kryczyński Selim (1941- )
(2)
Kubrak Elżbieta
(2)
Kubrak Janusz
(2)
Latocha Piotr
(2)
Manteuffel Szoege Henryk (1944-2013)
(2)
Matuszewska Aleksandra
(2)
Nowak Dorota (nauki rolnicze)
(2)
Parlińska Maria
(2)
Parliński Jacek
(2)
Pizło Wojciech
(2)
Podstawka Marian (1954- )
(2)
Starck Zofia
(2)
Szwacka-Mokrzycka Joanna
(2)
Toeplitz Zuzanna
(2)
Tomaszewska Marzena (nauki rolnicze)
(2)
Tul-Krzyszczuk Agnieszka
(2)
Wasiak-Zys Grażyna
(2)
Wasilewska Ewa
(2)
Wawer Marek
(2)
Witkowska Dorota (ekonometria)
(2)
Więsik Jerzy (1935- )
(2)
Wojdalski Janusz
(2)
Wyrzykowska Barbara (1973- )
(2)
Włodarek Dariusz
(2)
Świderski Franciszek
(2)
Świetlikowska Krystyna
(2)
Świstak Ewa
(2)
Świątkowska Monika
(2)
Żelazo Jan (1944- )
(2)
Abramowicz Paulina
(1)
Adamczak Leszek
(1)
Al-Saadi Venus
(1)
Andres Bogusław
(1)
Aniszewska Monika
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(16)
2010 - 2019
(113)
2000 - 2009
(111)
1990 - 1999
(22)
Okres powstania dzieła
2001-
(33)
Kraj wydania
Polska
(262)
Język
polski
(262)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(16)
Architekci krajobrazu
(1)
Budowlani
(1)
Handlowcy
(1)
Logistycy
(1)
Stolarze
(1)
Technolodzy drewna
(1)
Temat
Żywność
(24)
Architektura krajobrazu
(18)
Technologia żywności
(15)
Drewno
(13)
Jakość żywności
(8)
Gastronomia
(7)
Ochrona środowiska
(7)
Odżywianie
(7)
Rysunek techniczny
(6)
Tereny zielone
(6)
Dietetyka
(5)
Leśnictwo
(5)
Ochrona krajobrazu
(5)
Rekultywacja gruntów
(5)
Rolnictwo
(5)
Technologia drewna
(5)
Turystyka
(5)
Architektura
(4)
Bezpieczeństwo żywności
(4)
Budownictwo
(4)
Drobnoustroje
(4)
Excel
(4)
Geometria wykreślna
(4)
Inżynieria środowiska
(4)
Kanalizacja
(4)
Mikrobiologia
(4)
Prawo ochrony środowiska
(4)
Programy graficzne
(4)
Projektowanie wspomagane komputerowo
(4)
Przemysł rolno-spożywczy
(4)
Rośliny
(4)
Rośliny uprawne
(4)
Surowce roślinne
(4)
Szkody przemysłowe
(4)
Tarcica
(4)
Transport
(4)
Urbanistyka
(4)
Zarządzanie
(4)
Arkusz kalkulacyjny
(3)
AutoCAD (oprogramowanie)
(3)
Biochemia
(3)
Budownictwo wiejskie
(3)
Drewno egzotyczne
(3)
Ekonometria
(3)
Fizjologia roślin
(3)
Hotelarstwo
(3)
Jakość produktu
(3)
Krajobraz
(3)
Parki i ogrody
(3)
Planowanie przestrzenne
(3)
Płyty pilśniowe
(3)
Rynek
(3)
Statystyka
(3)
Termodynamika techniczna
(3)
Uzdatnianie wody
(3)
Wieś
(3)
Wspólna Polityka Rolna Unii Europejskiej
(3)
Zootechnika
(3)
Środowisko człowieka
(3)
Agroturystyka
(2)
Architektura ogrodowa
(2)
Biomasa
(2)
Biotechnologia
(2)
Chemia analityczna
(2)
Ekologia
(2)
Ekonomika rolnictwa
(2)
Ekonomika transportu
(2)
Entomologia
(2)
Finanse
(2)
Gospodarstwa rolne
(2)
Konsumenci (ekon.)
(2)
Konsumenci (ekonomia)
(2)
Koryto (hydrologia)
(2)
Logistyka gospodarcza
(2)
Marketing
(2)
Maszyny i narzędzia rolnicze
(2)
Matematyka finansowa
(2)
Mechanika płynów
(2)
Meteorologia
(2)
Miasta
(2)
Miasta-ogrody
(2)
Mięso
(2)
Mleczarstwo
(2)
Nasiennictwo
(2)
Obsługa klienta
(2)
Ochrona konsumenta
(2)
Oczyszczalnia ścieków przydomowa
(2)
Ogrzewanie
(2)
Ogródki działkowe i przydomowe
(2)
Plac budowy
(2)
Pnącza ozdobne
(2)
Przedsiębiorstwo turystyczne
(2)
Przemysł drzewny
(2)
Przepływ
(2)
Przestrzeń
(2)
Rośliny lekarskie
(2)
Rośliny okrywowe
(2)
Rysunek
(2)
Ryzyko inwestycyjne
(2)
Rzeki
(2)
Temat: czas
2001-
(22)
1901-2000
(5)
2001-0
(3)
1945-1989
(2)
1989-2000
(2)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1801-
(1)
1801-1900
(1)
1901-
(1)
Temat: miejsce
Polska
(6)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(6)
Australia (kontynent)
(1)
Azja
(1)
Europa
(1)
Grójec (Polska ; region)
(1)
Kraje Unii Europejskiej
(1)
Polska Wschodnia (region)
(1)
Warka (Polska ; region)
(1)
Warszawa (Polska ; miasto)
(1)
Województwo mazowieckie (1999- )
(1)
Województwo świętokrzyskie (1999- )
(1)
Świat
(1)
Gatunek
Podręczniki akademickie
(82)
Podręcznik
(23)
Opracowanie
(11)
Ćwiczenia i zadania dla szkół wyższych
(11)
Materiały konferencyjne
(6)
Podręczniki
(6)
Ćwiczenia laboratoryjne dla szkół wyższych
(6)
Monografia
(3)
Praca zbiorowa
(3)
Materiały pomocnicze dla szkół wyższych
(2)
Słowniki terminologiczne
(2)
Ćwiczenia i zadania
(2)
Dane statystyczne
(1)
Klucz do oznaczania grzybów
(1)
Księga pamiątkowa
(1)
Materiały pomocnicze
(1)
Skrypt (typ publikacji)
(1)
Słowniki polskie
(1)
Słowniki polsko-angielskie
(1)
Dziedzina i ujęcie
Gospodarka, ekonomia, finanse
(10)
Inżynieria i technika
(9)
Medycyna i zdrowie
(4)
Transport i logistyka
(4)
Rolnictwo i leśnictwo
(3)
Zarządzanie i marketing
(3)
Architektura i budownictwo
(2)
Biologia
(2)
Informatyka i technologie informacyjne
(2)
Ochrona środowiska
(2)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Fizyka i astronomia
(1)
Geografia i nauki o Ziemi
(1)
Historia
(1)
Kultura i sztuka
(1)
Matematyka
(1)
Media i komunikacja społeczna
(1)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
262 wyniki Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
Grzyby domowe : warunki rozwoju, rozpoznawanie, zwalczanie / Bogusław Andres, Krzysztof J. Krajewski, Izabela Betlej. - Wydanie I. - Warszawa : Wydawnictwo SGGW, 2023. - 136 stron, [29] stron tablic : fotografie, ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia, netografia, wykaz aktów prawnych na stronach 125-132. Indeks.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
w opracowaniu: sygn. 155494 N (1 egz.)
Biblioteka WB
w opracowaniu: sygn. B 5551 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Drzewne materiały konstrukcyjne / Piotr Borysiuk, Paweł Kozakiewicz, Sławomir Krzosek. - Warszawa : Wydawnictwo SGGW, 2019. - 199, [1] strona : ilustracje, fotografie, mapy, wykresy ; 24 cm.
Bibliografia, netografia, wykaz norm i aktów prawnych na stronach 192-[200].
Baza surowcowa i pozyskanie drewna w Polsce Struktura i zasobność lasów w Polsce Wielkość i perspektywy pozyskania drewna Podstawowe wiadomości o drewnie Budowa drewna Przyrosty roczne Pęcherze i wycieki żywiczne Promienie łykodrzewne Charakterystyka wybranych rodzaj ów drewna iglastego Sosna zwyczajna Świerk pospolity Modrzew europejski Jodła pospolita Daglezja zielona Charakterystyka wybranych rodzajów drewna liściastego Dąb Olsza (olcha Topola Wybrane właściwości mechaniczne i fizyczne drewna Wytrzymałość drewna Izolacyjność akustyczna Właściwości cieplne Zachowanie drewna w ogniu Wady drewna Pęknięcia Pęcherze żywiczne Zabarwienia Zgnllizna Chodniki owadzie Obliny Skręt włóki Krzywizny Twardzica Wytrzymałościowe sortowanie tarcicy System norm dotyczących drewna konstrukcyjnego i oznakowanie CE Sortowanie metodą wizualną tarcicy według normy krajowej PN-D-94021:2013 Zakres normy, podstawowe określenia i wymagania Pomiar wad i pozostałych cech przy sortowaniu tarcicy metodą wizualną Zestawienie wad dopuszczonych z ograniczeniem w iglastej tarcicy według normy krajowej PN-D-9402 1 :2013-10 . Sortowanie tarcicy według normy brytyjskiej BS 4978 98 Sortowanie tarcicy według normy niemieckiej DIN 4074 określanie sękatości w krawędziakach określanie sękatości desek i bali Przyporządkowanie klas sortowania metodą wizualną do klas wytrzymałościowych Wytrzymałościowe sortowanie tarcicy metodą maszynową Przegląd maszyn sortowniczych Wytrzymałościowe sortowanie tarcicy metodą maszynową w Polsce Stan normalizacji w zakresie wytrzymałościowego sortowania tarcicy metodą maszynową Porównanie wyników wytrzymałościowego sortowania wizualną i maszynową metodą polskiej tarcicy sosnowej Drzewne i drewnopochodne materiały konstrukcyjne Sklejalność drewna Podział konstrukcyjnych materiałów drzewnych Drewno klejone na długość Drewno klejone warstwowo Polski przemysł tartaczny i płyt drewnopochodnych Struktura polskiego tartacznictwa i wielkość produkcji Poziom techniczny polskiego tartacznictwa Przemysł płyt drewnopochodnych w Polsce Drewno kle j one krzyżowo Inne konstrukcyjne materiały drzewne Drewno modyfikowane Przegląd ważniej szych tworzyw drzewnych Podział tworzyw drzewnych Tworzywa warstwowe Płyty pilśniowe Kompozyty drewna z materiałami niedrzewnymi
Sygnatura czytelni BWB: VI K 68
Sygnatura czytelni BMW: X C 56 (nowy)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M 14683, 147451 (2 egz.)
Biblioteka WB
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. B 5158 (1 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 147450 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Drzewne materiały konstrukcyjne / Piotr Borysiuk, Paweł Kozakiewicz, Sławomir Krzosek. - Wydanie II poprawione i uzupełnione. - Warszawa : Wydawnictwo SGGW, 2023. - 225 stron : fotografie, ilustracje, mapy, wykresy ; 24 cm.
Bibliografia, netografia, wykaz aktów prawnych i norm na stronach 214-225.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
w opracowaniu: sygn. 155510 N, 155509 N, 155511 N (3 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografie, netografie przy rozdziałach.
Informacje o wartości odżywczej produktów spożywczych zawarte w tabelach składu żywności Charakterystyka norm żywieniowych oznaczanie aktywności amylazy ślinowej Aktywność katalazy w ślinie jako wskaźnik potencjału antyoksydacyjnego organizmu Metody oznaczania wydatków energetycznych człowieka Wykorzystanie składników odżywczych z pożywienia Gospodarka wodno-elektrolitowa organizmu Równowaga kwasowo-zasadowa organizmu Wartość energetyczna produktów spożywczych Produkty spożywcze jako źródło błonnika pokarmowego w diecie Tłuszcze, kwasy tłuszczowe i cholesterol w wybranych produktach spożywczych i całodziennych racjach pokarmowych Uzupełnianie się aminokwasów w produktach i potrawach Zawartość dostępnych aminokwasów jako miernik wpływu procesów technologicznych na wartość odżywczych białka Modele oceny biodostępności Żelaza z posiłków i racji pokarmowych Ocena biodostępności cynku z racji pokarmowej Zawartość witaminy D w posiłkach dla dzieci w wieku przedszkolnym a profilaktyka jej niedoboru
Sygnatura czytelni BMW: IX M 53 (nowy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 15210 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Podstawy dietetyki / pod redakcją Jacka Bujko. - Wydanie 3. - Warszawa : Wydawnictwo SGGW, 2015. - 237 stron : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia przy pracach.
Dla studentów wydziałów nauk o żywieniu człowieka i konsumpcji.
Wprowadzenie do dietetyki (Ewa Lange) ogólna charakterystyka diet objętych systemem dietetyczym (Jacek Bujko) Żywienie dzieci w pierwszym roku życia (Bożena Rutkowska) Dieta w wybranych schorzeniach przewodu pokarmowego (Dariusz Włodarek, Ewa Lange) Zaburzenia trawienia i wchłaniania (Dariusz Włodarek, Bożena Rutkowska) ostre i przewlekłe wirusowe zapalenia wątroby (Danuta Gajewska Kamica pęcherzyka żółciowego (Danuta Gajewska) Kamica układu moczowego (Lucyna Kozłowska) Patofizjologia i dietoterapia otyłości (Dariusz Włodarek, Ewa LangeI Dietoprofilaktyka i dietoterapia powikłań miażdżycy (Ewa Lange) Patofizjologia i dietoterapia cukrzycy (Bożena Rutkowska) Postępowanie dietetyczne w cukrzycy (Bożena Rutkowska) Niefarmakologiczne metody leczenia nadciśnienia tętniczego (Danuta Gajewska) Dietoterapia i dietoprofi laktyka osteoporozy (Jacek Bujko, Sa'eed Bawa)
Sygnatura czytelni BMW: IX M 49 (nowy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 14908 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliografie, netografie przy częściach. Indeks.
2. OGÓLNA CHARAKTERYSTYKA PRZETWÓRSTWA ROLNO-SPOŻYWCZEGO 2.1. Przetwórstwo surowców rolniczych w kontekście zrównoważonego rozwoju 2.2. Podział branżowy 3. PROCESY I OPERACJE JEDNOSTKOWE – ASPEKTY INŻYNIERYJNE I TECHNOLOGICZNE 3.1. Liczby podobieństwa 3.2. Procesy i operacje związane z mechaniczną obróbką żywności 3.2.1. Oddzielanie składników zbędnych i niejadalnych z surowców 3.2.2. Biotechniczne aspekty usuwania odpadów na przykładzie obłuskiwania i czyszczenia ziarna 3.2.2.1. Budowa morfologiczna ziarna zbóż . 3.2.2.2. Obłuskiwanie ziarna 3.2.2.3. Przykłady rozwiązań konstrukcyjnych maszyn do obłuskiwania ziarna 3.2.3. Rozdrabnianie 3.2.3.1. Podstawy teorii rozdrabniania 3.2.3.2. Przykłady rozwiązań konstrukcyjnych maszyn do rozdrabniania ziarna zbóż 3.2.4. Rozdzielanie i sortowanie mieszanin ciał stałych 3.2.5. Nadawanie kształtu produktom i ekstruzja 3.2.6. Wytłaczanie cieczy 3.2.7. Ruch ciał stałych i płynów w płynach 3.2.8. Rozdzielanie grawitacyjne i odśrodkowe układów niejednorodnych 3.2.9. Fluidyzacja i transport pneumatyczny ... 3.2.10. Filtracja 3.2.11. Rozpylanie cieczy 3.2.12. Mieszanie 3.2.13. Aglomeracja 3.3. Przenoszenie ciepła 3.3.1. Procesy cieplne 3.3.1.1. Przewodzenie ciepła 3.3.1.2. Konwekcja 3.3.1.3. Przenikanie ciepła 3.3.1.4. Promieniowanie 3.3.1.5. Właściwości cieplne materiałów roślinnych i produktów spożywczych 3.3.2. Odparowywanie 3.4. Przenoszenie masy 3.4.1. Suszenie 3.4.2. Destylacja i rektyfikacja 3.4.3. Ekstrakcja i ługowanie 3.4.4. Wybrane metody rozdzielania i zwiększania stężenia składników 3.5. Zagadnienia ogólne i międzybranżowe 3.5.1. Mycie urządzeń i utrzymywanie higieny produkcji 3.5.2. Pakowanie produktów 3.5.3. Magazynowanie i transport wewnętrzny (z uwzględnieniem specyfiki branżowej) 3.5.4. Rozwój technik przetwarzania i utrwalania żywności 3.5.4.1. Termiczna obróbka żywności 3.5.4.2. Nietermiczny wpływ na żywność ... 4. ZAGADNIENIA APARATUROWE, PRODUKCYJNE I ENERGETYCZNE ... 163 4.1. Mechaniczne rozdzielanie układów niejednorodnych 4.1.1. Zastosowanie pras do rozdzielania układów niejednorodnych 4.1.1.1. Prasy mechaniczne 4.1.1.2. Prasy hydrauliczne 4.1.1.3. Prasy pneumatyczne 4.1.2. Mechaniczne rozdzielanie ciekłych układów niejednorodnych 4.1.2.1. Inżynierskie aspekty wirowania 4.1.2.2. Klasyfikacja wirówek 4.1.2.3. Wirówki filtracyjne 4.1.2.4. Wirówki separacyjne 4.1.2.5. Wirówki sedymentacyjne 4.1.2.6. Dekantery 4.2. Obliczanie procesów cieplnych i wymienników ciepła 4.2.1. Wymienniki ciepła 4.3. Właściwości powietrza wilgotnego i suszarnictwo 4.3.1. Przykłady obliczeniowe z zakresu właściwości powietrza wilgotnego 4.3.2. Przykłady obliczeniowe z zakresu suszarnictwa 4.4. Przegląd urządzeń i technologii stosowanych w zakładzie przemysłu rolno-spożywczego na przykładzie branży mięsnej 4.4.1. Procesy i wyposażenie techniczne 4.4.2. Przykłady wybranych technologii produkcji 4.4.3. Wymagania higieniczne dla maszyn i urządzeń stosowanych w przemyśle mięsnym 4.5. Przechowywanie żywności w obniżonej temperaturze 4.5.1. Określenie bilansu energetycznego pomieszczeń chłodzonych 4.5.2. Zasady dobierania urządzenia chłodniczego 4.5.3. Zastosowanie chłodnictwa i zamrażania 4.6. Podstawy obliczeń zużycia energii cieplnej w zakładach produkcyjnych 4.7. Zakład przetwórstwa rolno-spożywczego jako miejsce przemian i użytkowania energii 4.7.1. Czynniki wpływające na energochłonność zakładów przetwórstwa rolno-spożywczego 4.7.2. Energochłonność, efektywność energetyczna produkcji i zużycie wody 5. BIOGOSPODARKA – PRZEMYSŁ ROLNO-SPOŻYWCZY – ZRÓWNOWAŻONY ROZWÓJ 5.1. Powiązania podmiotów i przepływy nośników energii w agroekosystemie i biogospodarce 5.2. Przetwórstwo surowców roślinnych na nośniki energii i wykorzystanie biokomponentów 5.2.2. Podstawowe biokomponenty stosowane w transporcie 5.2.3. Produkcja biokomponentów w Polsce 5.2.4. Surowce stosowane w produkcji bioetanolu i estrów metylowych kwasów tłuszczowych 5.2.5. Przetwarzanie nasion oleistych na cele energetyczne 5.2.6. Biopaliwa i biokomponenty versus gospodarka rynkowa 5.2.7. Badania procesu spalania oleju rzepakowego w silnikach wysokoprężnych 5.2.8. Produkcja biogazu rolniczego 5.3. Ekoefektywność produkcji 5.3.2. Przykłady wyrażania ekoefektywności
Sygnatura czytelni BMW: IX Ł 226 (nowy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 15209 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia, wykaz aktów prawnych na stronach 237-261.
SYSTEMY ŻYWNOŚCIOWE W TEORII I PRAKTYCE Systemowe ujęcie rynku żywnościowego Czynniki przemian systemów żywnościowych Trwałe systemy żywnościowe Globalizacja a funkcjonowanie rynków żywnościowych Systemy żywnościowe jako przedmiot badań ekonomicznych PRZEMIANY STRUKTURALNE W PRODUKCJI I DYSTRYBUCJI ŻYWNOŚCI w KRAJACH UNII EUROPEJSKIEJ Kontekst europejskiego rynku wewnętrznego Produkcja rolnicza i rybactwo Uwarunkowania środowiskowe i społeczno-ekonomiczne produkcji rolniczej Koncentracja w europejskim rolnictwie Dynamika i struktura produkcji Przemysł rolno-spożywczy Kierunki zmian w przemyśle spożywczym Czynniki wzrostu przemysłu spożywczego w krajach Unii Europejskiej Sektory handlu i dystrybucji żywności Handel zagraniczny ZASOBY NATURALNE I EFEKTY ŚRODOWISKOWE W SYSTEMACH ŻYWNOŚCIOWYCH Zasoby naturalne wykorzystywane w systemach żywnościowych Negatywne efekty środowiskowe systemu żywnościowego Ocena zależności między sektorem żywnościowym i środowiskiem w krajach UE TENDENCJE W KONSUMPCJI ŻYWNOŚCI W KONTEKŚCIE BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCIOWEGO Determinanty popytu na produkty rolne i artykuły spożywcze Globalne zapotrzebowanie na surowce rolnicze i żywność Bezpieczeństwo żywnościowe jako główne wyzwanie społeczne w XXI wieku Efekty systemu żywnościowego w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego Problem niedożywienia na świecie Kryzysy żywnościowe Straty i marnotrawstwo żywności Zmiany w konsumpcji i odżywianiu SEKTOR ŻYWNOŚCIOWY JAKO DETERMINANTA ROZWOJU OBSZARÓW WIEJSKICH Zróżnicowanie obszarów wiejskich w Unii Europejskiej Oddziaływanie sektora żywnościowego na rozwój obszarów wiejskich Krótkie łańcuchy dostaw i ich rola na obszarach wiejskich Społeczno-ekonomiczne uwarunkowania rozwoju sektora rolnego EWOLUCJA SEKTORA ŻYWNOŚCIOWEGO w KIERUNKU BIOGOSPODARKI Pojęcie biogospodarki, przesłanki i strategia rozwoju Nowe kierunki wykorzystania surowców rolniczych Interakcje między biogospodarką a rynkiem żywności Ekonomiczna rola sektora żywnościowego w biogospodarce Unii Europejskiej190 GOSPODARKA O OBIEGU ZAMKNIĘTYM - NOWY PARADYGMAT w SYSTEMACH ŻYWNOŚCIOWYCH Założenia modelu gospodarki o obiegu zamkniętym195 Nowe modele biznesowe w rolnictwie, przetwórstwie i handlu żywnością Efektywne wykorzystanie zasobów i gospodarowanie odpadami w systemach żywnościowych Podmioty publiczne i prywatne we wdrażaniu gospodarki cyrkularnej Biogospodarka o obiegu zamkniętym a funkcjonowanie łańcucha żywnościowego
Sygnatura czytelni BMW: II G 101 (nowy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 14910 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 383-[384].
Dla studentów wydziałów medycyny zajmujących się żywieniem człowieka, a także studentów medycyny i nauk o zdrowiu.
I. Zagadnienia zdrowia publicznego i ochrony środowiska - Joanna Gromadzka-Ostrowska 1. Pojęcie i cel ochrony zdrowia 2. Ochrona zdrowia w Polsce 3. Promocja zdrowia i edukacja prozdrowotna 4. Światowa Organizacja Zdrowia i inne organizacje związane z ochroną zdrowia 5. Społeczne organizacje ochrony zdrowia 6. Zanieczyszczenie środowiska a ochrona zdrowia II. Mechanizmy obronne organizmu ludzkiego - Joanna Gromadzka-Ostrowska, Dariusz Włodarek 1. Główne składniki układu odpornościowego Komórki układu odpornościowego Pozakomórkowe składniki układu odpornościowego Narządy limfatyczne Pozostałe składniki układu odpornościowego 2. Odpowiedź immunologiczna 3. Rozwój odporności w ontogenezie i modelowanie odporności 4. Patologiczne mechanizmy odpornościowe Anafilaksje Choroby autoimmunologiczne Niedobory odporności wywołane przez leki 5. Wpływ żywienia na odporność III. Choroby i ich profilaktyka - Joanna Gromadzka-Ostrowska, Dariusz Włodarek 1. Podział chorób i czynniki chorobotwórcze 2. Schorzenia układu pokarmowego Wirusowe zapalenie wątroby Zakażenia Helicobacter pylori Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy Zakażenia enterowirusami Zakażenia i zatrucia pokarmowe Zatrucia grzybami Zatrucia roślinami zielnymi Zatrucia chemiczne 3. Schorzenia układu krążenia Nadciśnienie tętnicze Miażdżyca Choroba niedokrwienna serca Zawał serca Udary mózgu i ich profilaktyka 4. Schorzenia układu kostnego Krzywica Osteoporoza 5. Zakaźne choroby wieku dziecięcego Wybrane choroby bakteryjne Wybrane choroby wirusowe 6. Gruźlica jako choroba społeczna 7. Choroby niezakaźne Otyłość Cukrzyca Dyslipidemie 8. Choroby nowotworowe 9. Wybrane choroby zwyrodnieniowe układu nerwowego Choroba Parkinsona Choroba Alzheimera Żywieniowa prewencja otępień 10. Zespół nabytego niedoboru odporności - AIDS 11. Choroby alergiczne 12. Wybrane choroby pasożytnicze i odzwierzęce Choroby pasożytnicze Parazytozy wywołane przez pierwotniaki Parazytozy wywołane przez robaki obłe Parazytozy wywołane przez robaki płaskie (tasiemczyce) Parazytozy wywołane przez grzyby Choroby odzwierzęce IV. Pomoc przedmedyczna w nagłych wypadkach - Tomasz Królikowski 1. Podstawy prawne pierwszej pomocy 2. Zasady udzielania pierwszej pomocy Opatrywanie ran Krwotoki i krwawienia Obrażenia głowy Rany klatki piersiowej Rany brzucha Obrażenia miednicy Złamania Omdlenia Oparzenia 3. Wyposażenie apteczki V. Zaburzenia odżywiania - Joanna Myszkowska-Ryciak 1. Anoreksja psychiczna 2. Bulimia psychiczna.. 3. Zespół kompulsywnego jedzenia 4. Inne niespecyficzne zaburzenia odżywiania VI. Profilaktyka i korygowanie wad rozwojowych -Joanna Gromadzka-Ostrowska, Dariusz Włodarek 1. Wady narządu słuchu 2. Wady narządu wzroku 3. Wady narządu żucia i profilaktyka stomatologiczna 4. Wady postawy VII. Uzależnienia i metody zapobiegania im - Joanna Gromadzka-Ostrowska 1. Uzależnienie od środków psychoaktywnych 2. Alkoholizm 3. Palenie tytoniu i nikotynizm 4. Inne uzależnienia VIII. Wybrane zagadnienia zdrowia psychicznego - Zuzanna Toeplitz 1. Zagrożenia rozwoju psychicznego - teoria kryzysów rozwojowych Eriksona
Sygnatura czytelni BWF: VII W 27
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8355 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 235-243.
I.Istota i uwarunkowania zachowań młodych konsumentów 1.Geneza i przyczyny wyodrębnienia się segmentu młodych konsumentów 2.Zachowania młodych konsumentów - istota i uwarunkowania 3.Wybrane aspekty charakterystyki dzieci i młodzieży w Polsce 4.Zasoby finansowe młodych konsumentów i sposoby ich zagospodarowania II.Zachowania żywieniowe dzieci i młodzieży 1.Specyfika zachowań żywieniowych dzieci i młodzieży 2.Częstotliwość i jakość posiłków spożywanych w ciągu dnia 3.Zachowania żywieniowe dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym w kontekście wyników badań jakościowych 4.Zachowania żywieniowe dzieci starszych i ich uwarunkowania III.Żywność i żywienie w opinii dzieci i młodzieży w świetle badań jakościowych 1.Skojarzenia młodych respondentów z żywnością 2.Opinie młodych konsumentów na temat żywności i żywienia w kontekście wyników testu niedokończonych zdań 3.Zalecane i niewskazane produkty żywnościowe dla dzieci i młodzieży 4.Idealne posiłki w opinii młodych konsumentów IV.Świadomość żywieniowa dzieci i młodzieży 1.Rozumienie pojęcia „wartość odżywcza" wśród dzieci i młodzieży 2.Walory zdrowotne produktów żywnościowych w rozumieniu młodych konsumentów 3.Źródła wiedzy żywieniowej młodych konsumentów V.Rola młodych konsumentów w procesie decyzyjnym VI.Promocja i jej rola w kształtowaniu zachowań młodych konsumentów 1. Reklama w opinii dzieci i młodzieży 1.1.Dzieci i młodzież jako odbiorcy reklam 1.2.Młodzi konsumenci wobec reklam żywności 1.3.Regulacje prawne oraz samoregulacje w zakresie reklamy i jej oddziaływania na dzieci i młodzież 2. Promocja sprzedaży a zachowania młodych konsumentów na rynku żywności VII.Młodzi konsumenci wobec innowacyjnych produktów żywnościowych 1.Istota innowacji 2.Typologia konsumentów na rynku żywności a kwestia innowacyjności 3.Wybrane aspekty postaw młodych konsumentów wobec innowacji na rynku żywności VIII.Młodzi konsumenci jako obiekt badań marketingowych 1.Specyfika badań marketingowych prowadzonych wśród młodych konsumentów 2.Badania marketingowe zorientowane na młodych konsumentów w praktyce przedsiębiorstw IX.Zachowania młodych konsumentów na wybranych subrynkach żywności 1.Preferencje dzieci i młodzieży wobec wybranych produktów żywnościowych 2.Zachowania młodych konsumentów na rynku słodyczy 3.Zachowania młodych konsumentów na rynku lodów 4.Zachowania młodych konsumentów na rynku soków 5.Zachowania młodych konsumentów na rynku żywności typu fast food 6.Zachowania młodych konsumentów na rynku chipsów 7.Zachowania młodych konsumentów na rynku wędlin 8.Zachowania młodych konsumentów na rynku produktów żywnościowych typu light X.Edukacja konsumencka adresowana do dzieci i młodzieży
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 146006 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia, wykaz norm na stronach 239-244.
Wybrane zagadnienia dotyczące leśnictwa oraz drzewnictwa Azji i Australii Selected issues concerning forestry and wood industry in Asia and Australia Zbiorowiska leśne Azji Forest communities of Asia Zbiorowiska leśne Australii Forest communities of Australia Zmiany zasobów leśnych Azji i Oceanii Changes in Asian and Oceanian forest resources Produkcja i handel międzynarodowy produktami drzewnymi Production and international trade in wood products Technologia przerobu kłodzin palmowych i łodyg bambusowych Technology of processing palm logs and bamboo stems Drewno sortowane wytrzymałościowo Wood strength grading 2. Atlas wybranych rodzajów i gatunków drewna z Azji i Australii Atlas of selected genera and species of wood from Asia and Australia Akacja wyniosła Black wattle Balau jasne Balau Bambus moso Moso bamboo Bożodrzew Tree of heaven Cyprysik tępołuskowy Hinoki cypress Dąb mongolski Japanese oak Dipterokarpus dwuskrzydla Keruing Durian Durian Eukaliptus kamarere Kamarere Eukaliptus saligna Saligna gum Eukaliptus tasmański Tasmanian oak Gerutu Meranti gerutu Gumiak Bintangor Gutaperkowiec Nyatoh Heban makassar Macassar ebony Heban właściwy czarny Sri Lanka ebony Kauczukowiec brazylijski Hevea Kelat Kelat Kembang semangkok Kembang semangkok Kempas Kempas Limba syberyjska Siberian yellow pine Mengkulang Mengkulang Meranti ciemne Dark red meranti Meranti jasne White meranti Meranti różowe Light red meranti Meranti żółte Yellow meranti Merawan Merawan Merbau Merbau Modrzew dahurski Siberian (Dahurian) larch Modrzew syberyjski Siberian larch Palisander indyjski, kostrączyna szerokolistna Indian rosewood Palma kokosowa Coconut Palma oleista Oil palm Pawłownia Paulownia Świerk syberyjski Siberian spruce Teak (drewno tikowe) Teak Toon Australian cedar
Sygnatura czytelni BMW: X C 63 (nowy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WB
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 15309 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Drewno egzotyczne : rozpoznawanie, właściwości, zastosowanie / Agnieszka Jankowska, Paweł Kozakiewicz, Magdalena Szczęsna. - Wydanie II. - Warszawa : Wydawnictwo SGGW, 2021. - 183, [1] strona, [40] stron tablic : fotografie, ilustracje, mapa, wykresy ; 24 cm.
Bibliografia, wykaz norm na stronach 178-181. Indeks.
Klasyfikacja i nazewnictwo drewna 1.1. Systematyka botaniczna 1.2. Nazewnictwo 2. Pozyskanie drewna egzotycznego 2.1. Zasoby drzewne 2.2. Pozyskanie drewna a ochrona przyrody 2.3. Certyfikacja leśna i wyrobów z drewna 3. Międzynarodowy handel produktami drzewnymi 3.1. Podstawowe produkty drzewne 3.2. Transport produktów drzewnych 3.3. Formuły handlowe 3.4. Konwencja CITES 4. Identyfikacja drewna 5. Właściwości fizyczne i mechaniczne drewna oraz jego obróbka i zastosowanie 6. Atlas wybranych rodzajów i gatunków drewna egzotycznego 6.1. Sposób opracowania 6.2. Mahoń afrykański sapeli Entandrophragma cylindricum Sprague 6.3. Zamahoń Khaya ivorensis A. Chev. 6.4. Didelocja Didelotia brevipaniculata (Aubrev. & Pellegr.) J. Léon. 6.5. Dibetu Lovoa trichilioides Harms. 6.6. Bilinga Nauclea diderrichii (Wild. & Th. Dur.) Merr. 6.7. Zakrwin Afzelia africana Smith ex Pers. 6.8. Awodire Turraenthus africana (Welw. ex C. DC.) Pellegr. 6.9. Migdałecznik idigbo, framire Terminalia ivorensis A. Chev 6.10. Okume Aucoumea klaineana Pierre. 6.11. Obecze Triplochiton scleroxylon K. Schum. 6.12. Zebrano Microberlinia brazzavillensis A. Chev. 6.13. Pterygota Pterygota macrocarpa K. Schum. 6.14. Migdałecznik okazały, limbo Terminalia superba Engeler & Diels 6.15. Paduk afrykański Pterocarpus soyauxii Toub. 6.16. Bubinga Guibourtia tessmannii (A. Chev.) J. Léon. 6.17. Wenge Millettia laurentii Wild. 6.18. Mansonia Mansonia altissima A. Chev. 6.19. Chlorofora, iroko Milicia excelsa (Welw.) C.C. Berg. 6.20. Azobe Lophira alata Banks. ex Gaertn. 6.21. Owangkol Guibourtia ehie (A. Chev.) J. Léon. 6.22. Tatażuba Bagassa guianensis Aubl. 6.23. Kurbial Hymenaea courbaril Linn. 6.24. Tauari Couratari sp. 6.25. Mahoń amerykański wielkolistny Swietenia macrophylla King. 6.26. Tonkowiec wonny Dipteryx odorata (Aubl.) Wild. 6.27. Kauczukowiec brazylijski Hevea brasiliensis (Wild. ex A. Juss.) Muell. Arg. 6.28. Ipe Tabebuia sp. 6.29. Pigwica właściwa Manilkara bidentata A. Chev 6.30. Amarant Peltogyne sp. Amarelo Euxylophora paraensis Huber. 6.32. Gombeira Melanoxylon brauna Schott. 6.33. Angelim Hymenolobium sp. 6.34. Balata Micropholis sp. 6.35. Kempas Koompassia malaccensis Maing 6.36. Merbau Intsia sp. 6.37. Teak Tectona grandis Linn. 6.38. Damarzyk, meranti różowe Shorea sp. 6.39. Gumiak Calophyllum sp. 6.40. Damarzyk, balau jasne Shorea laevis (Ridl.) Wild. 6.41. Durian Durio sp. . Tabela I. Nazwy i pochodzenie opisywanych rodzajów drewna egzotycznego Tabela II. Wybrane cechy rozpoznawcze opisywanych rodzajów drewna egzotycznego Indeks nazw do „Atlasu wybranych rodzajów i gatunków drewna egzotycznego”
Sygnatura czytelni BMW: X C 60 (nowy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. MS 1529 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy pracach.
1.Czyszczenie i sortowanie surowca Alicja Ceglińska, Grażyna Cacak-Pietrzak 2.Rozdrabnianie Grażyna Cacak-Pietrzak, Alicja Ceglińska 3.Pakowanie i przechowywanie żywności w opakowaniach z tworzyw sztucznych A ndrzej Jan icki, Krzysztof Leszczyński 4.Wirowanie i homogenizacja na przykładzie mleka Antoni Pluta 5.Pasteryzacja Stanisław Zmarlicki 6.Sterylizacj a konserw Andrzej Jarczyk 7.Filtracja Andrzej Jarczyk 8.Ekstrakcja Małgorzata Wroniak, Krzysztof Krygier 9.Alkoholowa fermentacja ciągła Wiesław Wzorek 10. Procesy membranowe Elżbieta Dłużewska, Krzysztof Leszczyński 11.Suszenie rozpyłowe Elżbieta Dłużewska, Krzysztof Leszczyński 12.Zamrażanie żywności Andrzej Jarczyk 13.Koagulacja i żelowanie Mieczysław Dłużewski
Sygnatura czytelni BMW: IX Ł 74 (nowy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 146005 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Niekonwencjonalne systemy kanalizacji / Marek Kalenik. - Wydanie III poprawione. - Warszawa : Wydawnictwo SGGW, 2020. - 90 stron : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Temat
Gatunek
Dziedzina i ujęcie
Bibliografia, wykaz norm na stronach [84]-85.
Warunki stosowania kanalizacji ciśnieniowej i podciśnieniowej Kanalizacja ciśnieniowa Budowa i zasada działania Przydomowa pompownia ścieków Strefowa pompownia ścieków Tłocznia ścieków Zasady projektowania Kanalizacja podciśnieniowa Węzły i zawory opróżniające Sieć rurociągów podciśnieniowych Stacje próżniowo-pompowe Zasady projektowania Zasady budowy i eksploatacji
Sygnatura czytelni BMW: II M 259 (nowy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 15087 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zaopatrzenie w wodę i odprowadzanie ścieków / Marek Kalenik. - Wydanie III poprawione. - Warszawa : Wydawnictwo SGGW, 2020. - 284, [1] strona : fotografie, ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Bibliografia, netografia, wykaz aktów prawnych na stronach 275-281.
1. Podstawowe pojęcia i elementy systemu wodociągowego 2. Zapotrzebowanie na wodę 2.1. Zasady obliczania zapotrzebowania na wodę 2.2. Przykład obliczenia zapotrzebowania na wodę 3. Ujęcia wód podziemnych 3.1. Wiadomości wprowadzające 3.2. Studnie wiercone 3.3. Studnie kopane 3.4. Eksploatacja ujęć wód podziemnych 3.5. Przykłady obliczania studni wierconych 4. Uzdatnianie wody 4.1. Jakość wody 4.2. Budowa i zasada działania stacji uzdatniania wód podziemnych 4.2.1. Operacje i procesy zachodzące podczas uzdatniania wód podziemnych 4.2.2. Podstawowe urządzenia do uzdatniania wód podziemnych 4.2.3. Przykładowe schematy technologiczne stacji uzdatniania wód podziemnych 4.3. Ogólne zasady projektowania zamkniętych filtrów pospiesznych 4.4. Ogólne zasady eksploatacji aeratorów i zamkniętych filtrów pospiesznych 4.5. Przykład obliczania zamkniętego filtra pospiesznego 5. Podstawy hydrauliczne obliczania rurociągów 5.1. Właściwości fizyczne cieczy 5.2. Rodzaje ruchów cieczy 5.3. Matematyczny opis ruchu cieczy w rurociągach 5.4. Miejscowe i liniowe opory hydrauliczne 5.5. Obliczanie układów wodociągowych metodą graficzną 5.6. Przykład obliczania strat hydraulicznych 6. Układy pompowe 6.1. Klasyfikacja układów pompowych 6.2. Klasyfikacja i zasada działania pomp 6.3. Wielkości charakterystyczne pomp i zasady ich doboru 6.4. Punkt roboczy układu wodociągowego 6.5. Przykład doboru pompy 7. Układ hydroforowo-pompowy 7.1. Budowa i zasada działania układów hydroforowo-pompowych 7.2. Zasady projektowania układu hydroforowo-pompowego 7.3. Ogólne zasady eksploatacji hydroforu 7.4. Zestaw hydroforowy 7.5. Przykład obliczania objętości hydroforu 8. Zbiorniki wodociągowe 8.1. Klasyfikacja zbiorników ze względu na ich przeznaczenie 8.2. Klasyfikacja zbiornikom ze względu na rozwiązania konstrukcyjne 8.2.1. Zbiorniki terenowe 8.2.2. Zbiorniki wieżowe 8.3. Metody obliczania objętości zbiorników wodociągowych 8.4. Zasady eksploatacji zbiornikom wodociągowych 8.5. Przykłady obliczania objętości zbiornika wodociągowego 9. sieć wodociągowa 9.1. Schematy sieci wodociągowych 9.2. Rodzaje rur i uzbrojenie sieci wodociągowej 9.4. Zasady projektowania sieci wodociągowej 9.5. Budowa sieci wodociągowej 9.6. Ogólne zasady eksploatacji sieci wodociągowej 9.7. Przykłady obliczania sieci wodociągowej 10. Instalacja wodociągowa i kanalizacyjna wewnątrz budynku 11. Rodzaje i warunki stosowania zbiorczych systemów odprowadzania ścieków 12. Kanalizacja grawitacyjna 12.1. Budowa i zasada działania 12.2. Zasady projektowania kanalizacji grawitacyjnej 12.3. Budowa i zasady projektowania strefowej pompowni ścieków 12.4. Zasady eksploatacji kanalizacji grawitacyjnej 12.5. Kanalizacja grawitacyjna małośrednicowa 12.6. Przykłady obliczania kanalizacji grawitacyjnej 13. Kanalizacja ciśnieniowa i podciśnieniowa 13.1. Kanalizacja ciśnieniowa 13.2. Budowa i zasada działania kanalizacji ciśnieniowej 13.3. Kanalizacja podciśnieniowa 13.4. Budowa i zasada działania kanalizacji podciśnieniowej 14. Przydomowe oczyszczalnie ścieków 14.1. Wiadomości wprowadzające 14.2. Rodzaj i warunki stosowania przydomowych oczyszczalni ścieków 14.3. Przydomowa oczyszczalnia ścieków z drenażem rozsączającym 14.4. Przydomowa oczyszczalnia ścieków z filtrem piaskowym 14.5. Przydomowa oczyszczalnia ścieków gruntowo-roślinna 14.6. Przydomowe kontenerowe oczyszczalnie ścieków 14.7. Przykład obliczania drenażu rozsączającego
Sygnatura czytelni BMW: II M 466 (nowy)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M 15088 (1 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 150094 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia przy pracach.
Agnieszka Kampka Społeczne uwarunkowania alfabetyzacji wizualnej Anna Kiryjow-Radzka Instagram w budowaniu marki i wizerunku uczelni Franciszek Kampka Obraz rektora. Zmiana społeczna - zmiana wyobrażeń Katarzyna Kurowska, Wioletta Ernst Fotografia jako element kreowania wizerunku biblioteki - profil społecznościowy Biblioteki Głównej Politechniki Opolskiej and. LuiZaMaiczakBurek Wizualne mechanizmy wykorzystywane w obszarze komunikacji internetowej employer brandingu na przykładzie firm IT działających na polskim rynku Małgorzata Górecka #instamatki: Instagram a rzeczywistość, czyli jak młode matki kreują swoje macierzyństwo w sieci i w jaki sposób wpływają na swoich odbiorców Agnieszka Siarkiewicz Sondaże wyborcze jako narzędzie politycznego public relations na przykładzie analizy tweetów w kampanii prezydenckiej 2015 roku na polskojęzycznym Twitterze Jakub Szczepkowski Kreowanie wizerunku miast w mediach społecznościowych. Analiza porównawcza na przykładzie Bydgoszczy i Torunia Kinga Rogowska Marvel Studios i jego audytorium, czyli promocja marki na przykładzie Avengers: Infinity War. Analiza multimodalna dyskursu marketingowego
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 148593 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Grafika inżynierska : podręcznik akademicki / Ivan Kernytskyy. - Wydanie I. - Warszawa : Wydawnictwo SGGW, 2021. - 222 strony : ilustracje ; 30 cm.
Bibliografia, wykaz norm na stronach 221-222.
PODSTAWOWE KONSTRUKCJE GEOMETRYCZNE Zasady wykonywania pracy graficznej Określanie i oznaczanie na rysunkach nachylenia i zbieżności Określanie i zasady konstruowania linii krzywych Elipsa Owal Parabola Hiperbola Ewolwenta Sinusoida Spirala Archimedesa Cykloidy Cykloida zwyczajna Epicykloida Hipocykloida Trochoidy Trochoida skrócona Trochoida wydłużona Epitrochoida skrócona Epitrochoida wydłużona Hipotrochoida skrócona Hipotrochoida wydłużona Konstruowanie części maszynowej „Wspornik” Styczność linii Kolejność konstruowania Prace graficzne na temat „Konstruowanie linii krzywych” Praca graficzna „Krzywe płaskie” Praca graficzna „Krzywe” (arkusz I) Warianty zadań do konstruowania linii krzywych Warianty zadań do konstruowania linii stycznych . Przykłady zadań na kolokwia z tematyki wykładów PODSTAWOWE METODY RZUTOWANIA I ICH NIEZMIENNIKI Metoda rzutowania środkowego Metoda rzutowania równoległego Metoda rzutowania prostokątnego Metoda rzutu cechowanego Pytania do samokontroli RZUTY MONGE’A Układ ortogonalny dwóch wzajemnie prostopadłych płaszczyzn rzutów Układ ortogonalny trzech wzajemnie prostopadłych płaszczyzn rzutów RZUTY PROSTOKĄTNE IAKSONOMETRYCZNE Etapy wykonania pracy graficznej Walec z ukośnym ścięciem Złożone bryły z rowkami w kształcie prostopadłościanu Złożone bryły z czopami w kształcie graniastosłupa Walce z zagłębieniami płaskiego i złożonego kształtu Wzór pracy graficznej nt. „Rzutowanie prostokątne i aksonometryczne” WYBRANE BUDOWLE ZIEMNE W RZUCIE CECHOWANYM Powierzchnia topograficzna Linie charakterystyczne powierzchni topograficznej Przekrój powierzchni topograficznej płaszczyzną nachyloną (w dowolnym położeniu) Przekrój powierzchni topograficznej płaszczyzną rzutującą Projektowanie skarp placów budowlanych Projektowanie skarp nasypów Rzut cechowany powierzchni stożkowych Konstruowanie płaszczyzn stycznych do stożka jako skarp nasypów Konstruowanie powierzchni stałego nachylenia jako skarp nasypów Projektowanie skarp wykopów Konstruowanie płaszczyzn stycznych do stożka jako skarp wykopów Konstruowanie powierzchni stałego nachylenia jako skarp wykopów . Projektowanie dróg o zadanym nachyleniu podłużnym oraz ichskarp 169 Konstruowanie poziomego placu budowlanego z drogą dojazdową o nachyleniu podłużnym Wyznaczenie granic robót ziemnych Konstruowanie profilu Grafika rysunku Prace graficzne na temat „Roboty ziemne” Projektowanie drogi poziomej Projektowanie drogi o zadanym nachyleniu podłużnym Projektowanie placu budowlanego (arkusz II) Warianty zadań do projektowania placu budowlanego bez drogi dojazdowej Warianty zadań do projektowania placu budowlanego z drogą dojazdową prostoliniową Warianty zadań do projektowania placu budowlanego z drogą dojazdową zaokrągloną
Sygnatura czytelni BMW: VII Ć 56 (nowy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 15311 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, wykaz norm na stronach 174-175.
PODSTAWOWE KONSTRUKCJE GEOMETRYCZNE Zasady wykonywania pracy graficznej Określanie i oznaczanie na rysunkach nachylenia i zbieżności Określanie i zasady konstruowania linii krzywych . Elipsa Owal Parabola Hiperbola Ewolwenta Sinusoida Spirala Archimedesa Cykloidy Cykloida zwyczajna Epicykloida Hipocykloida Trochoidy Trochoida skrócona Trochoida wydłużona Epitrochoida skrócona Epitrochoida wydłużona Hipotrochoida skrócona Hipotrochoida wydłużona. Konstruowanie części maszynowej „Wspornik” Styczność linii Kolejność konstruowania Prace graficzne na temat „Konstruowanie linii krzywych” Praca graficzna „Krzywe płaskie” Praca graficzna „Krzywe” (arkusz Warianty zadań do konstruowania linii krzywych Warianty zadań do konstruowania linii stycznych RZUTY PROSTOKĄTNE I AKSONOMETRYCZNE Etapy wykonania pracy graficznej Walec z ukośnym ścięciem Złożone bryły z rowkami w kształcie prostopadłościanu Złożone bryły z czopami w kształcie graniastosłupa Walce z zagłębieniami płaskiego i złożonego kształtu Wzór pracy graficznej nt. „Rzutowanie prostokątne i aksonometryczne” WYBRANE BUDOWLE ZIEMNE W RZUCIE CECHOWANYM Powierzchnia topograficzna Linie charakterystyczne powierzchni topograficznej Przekrój powierzchni topograficznej płaszczyzną nachyloną (w dowolnym położeniu) Przekrój powierzchni topograficznej płaszczyzną rzutującą Projektowanie skarp placów budowlanych ... Projektowanie skarp nasypów Rzut cechowany powierzchni stożkowych Konstruowanie płaszczyzn stycznych do stożka jako skarp nasypów Konstruowanie powierzchni stałego nachylenia jako skarp nasypów Projektowanie skarp wykopów Konstruowanie płaszczyzn stycznych do stożka jako skarp wykopów Konstruowanie powierzchni stałego nachylenia jako skarp wykopów Projektowanie dróg o zadanym nachyleniu podłużnym oraz ich skarp Konstruowanie poziomego placu budowlanego z drogą dojazdową o nachyleniu podłużnym Wyznaczenie granic robót ziemnych Konstruowanie profilu Grafika rysunku Prace graficzne na temat „Roboty ziemne” Projektowanie drogi poziomej Projektowanie drogi o zadanym nachyleniu podłużnym Projektowanie placu budowlanego (arkusz II) Warianty zadań do projektowania placu budowlanego bez drogi dojazdowej Warianty zadań do projektowania placu budowlanego z drogą dojazdową prostoliniową zaokrągloną
Sygnatura czytelni BWB: III D 34
Sygnatura czytelni BMW: IV E 14 (nowy)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 150345 (1 egz.)
Biblioteka WB
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. B 5310 (1 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 150343 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 133-140.
1. Pojęcie logistyki, zarys historii, i determinanty jej rozwoju 1.1. Pojęcie logistyki 1.2. Etapy rozwoju logistyki 1.3. Determinanty rozwoju logistyki 2. Zakres działań logistycznych i ich elementy składowe 2.1. Rodzaje działań logistycznych 2.2. Logistyka zaopatrzenia 2.3. Logistyka produkcji 2.4. Logistyka dystrybucji 3. Infrastruktura transportowa 3.1. Pojęcie infrastruktury logistycznej i transportowej 3.2. Rodzaje infrastruktury transportowej 3.3. Infrastruktura transportowa i jej regulacje w polityce Unii Europejskiej 4. Transport i jego znaczenie 4.1. Pojęcie i rodzaje transportu 4.2. Ekonomiczno-organizacyjne cechy środków transportu 5. Rodzaje i rola opakowań 5.1. Pojęcie i znaczenie opakowań 5.2. Ładunkowe jednostki logistyczne 6. Magazynowanie i zarządzanie zapasami 6.1. Magazynowanie i jego istota w logistyce 6.2. Magazyny i ich rodzaje 6.3. Centrum logistyczne jako forma działalności magazynowej i transportowej 6.4. Szczególnie ważne decyzje dotyczące magazynowania 6.5. Zapasy i podstawy gospodarki zapasami 7. Wykorzystanie informatyki w logistyce 7.1. Znaczenie informacji w logistyce 7.2. Wybrane narzędzia wspierające zarządzanie informacją 7.3. Wybrane systemy informatyczne wykorzystywane w logistyce 8. Ekologistyka 9. Logistyka miejska 10. Koszty logistyczne w przedsiębiorstwie 11. Ekonomiczne znaczenie logistyki w Polsce 11.1. Znaczenie logistyki w wykorzystaniu zasobów i w tworzeniu Produktu Krajowego Brutto 11.2. Główni uczestnicy sektora logistyki w Polsce 11.3. Miejsce Polski w sprawności działań logistycznych na tle wybranych państw europejskich
Sygnatura czytelni BMW: VI I 267 (nowy)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 149718, 149719 (2 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 149717 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia, wykaz aktów prawnych, norm przy rozdziałach.
Podstawowe pojęcia i przepisy prawne w higienie żywności 1. Pojęcie higieny i higieny żywności 2. Jakość żywności 3. Prawo żywnościowe dotyczące higieny żywności 3.1. Prawo światowe - Codex Alimentarius. 3.2. Prawo Unii Europejskiej 3.3. Przepisy polskie 4. Kontrola higieniczno-sanitarna zakładów żywnościowych w Polsce 4.1. Kontrola zewnętrzna 4.2. Kontrola wewnętrzna II. Systemy zapewnienia bezpieczeństwa i zarządzania jakością oraz bezpieczeństwem żywności 1. Istota i rozwój systemów zapewnienia jakości oraz zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności 2. Dobra Praktyka Higieniczna (GHP) i Dobra Praktyka Produkcyjna (GMP) 2.1. Pojęcia, definicje i zakres działania 2.2. Dokumentacja GHP/GMP - podręcznik GHP/GMP 3. Analiza Zagrożeń i Krytyczny Punkt Kontrolny (HACCP) 3.3. Zasady systemu HACCP 3.4. Etapy wprowadzania systemu HACCP 3.4.1. Powołanie zakładowego zespołu ds. HACCP 3.4.2. Zdefiniowanie (opisanie) produktu 3.4.3. Przeznaczenie produktu 3.4.4. Sporządzenie diagramu przepływu (schematu technologicznego) zawierającego wszystkie etapy procesu produkcyjnego lub postępowania z produktem 3.4.5. Weryfikacja diagramu przepływu (schematu technologicznego) w praktyce 3.4.6. Analiza zagrożeń i oszacowanie ryzyka 3.4.7. Ustalenie Krytycznych Punktów Kontrolnych 3.4.8. Określenie limitów krytycznych parametrów i ich tolerancji odrębnie dla każdego CCP 3.4.9. Opracowanie systemu monitorowania dla każdego CCP 3.4.10. Ustalenie działań naprawczych w przypadku niespełnienia wartości parametrów krytycznych 3.4.11. Określenie zasad weryfikacji systemu 3.4.12. Ustalenie zasad opracowywania dokumentacji systemu i przechowywania zapisów 3.5. HACCP w zakładach gastronomicznych i cateringowych 4. System zarządzania jakością zgodny z normami ISO serii 9000 5. System zarządzania bezpieczeństwem żywności według norm ISO serii 22000 6. Kompleksowe Zarządzanie przez Jakość (Total Quality Management - TQM 7. Nowoczesne metody mikrobiologiczne w zapewnieniu i kontroli higieny produkcji żywności 7.2. Oznaczanie ATP z wykorzystaniem bioluminescencji 7.3. Modyfikacje metod płytkowych przydatne w kontroli czystości pomieszczeń, urządzeń, powierzchni i linii produkcyjnych 7.4. Nowe pożywki do wykrywania i identyfikacji drobnoustrojów chorobotwórczych 7.5. Metody immunoenzymatyczne III. Jakość zdrowotna żywności 1. Analiza ryzyka zdrowotnego żywności 1.2. Ocena ryzyka 1.3. Zarządzanie ryzykiem 1.4. Informowanie o ryzyku (komunikacja ryzyka) 2. Mikroorganizmy w żywności 2.1. Ogólne wiadomości o mikroorganizmach 2.2. Jakość mikrobiologiczna żywności 2.2.2. Bezpieczeństwo zdrowotne związane z obecnością mikroorganizmów 2.2.3. Trwałość mikrobiologiczna żywności 2.2.4. Akceptowalnbść sensoryczne 2.2.5. Wartość dietetyczna żywności związana z obecnością mikroorganizmów 2.3. Czynniki wzrostu i inaktywacji mikroorganizmów w żywności 148 2.3.2. Wpływ temperatury na wzrost i inaktywację mikroorganizmów 2.3.2.1. Wpływ obniżonej temperatury na wzrost i inaktywację mikroorganizmów w żywności 2.3.2.2. Wpływ podwyższonej temperatury na wzrost i inaktywację mikroorganizmów w żywności 2.3.3. Wpływ aktywności wody na wzrost, inaktywację i przeżywalność mikroorganizmów w żywności 2.3.4. Wpływ tlenu i gazów obojętnych na wzrost i inaktywację mikroorganizmów w żywności 2.3.5. pH jako czynnik środowiska wpływający na wzrost i inaktywację drobnoustrojów w żywności 2.3.6. Ciśnienie osmotyczne i jego wpływ na wzrost i inaktywację drobnoustrojów 2.3.7. Wpływ fal ultradźwiękowych na inaktywację drobnoustrojów 2.3.8. Wpływ mikrofal na inaktywację drobnoustrojów 2.3.9. Zastosowanie promieniowania różnego typu w celu inaktywacji drobnoustrojów 3. Zagrożenia mikrobiologiczne związane z surowcami pochodzenia roślinnego i zwierzęcego 3.2. Surowce pochodzenia roślinnego jako źródło zagrożeń mikrobiologicznych 3.3. Surowce pochodzenia zwierzęcego jako źródło zagrożeń mikrobiologicznych 4. Jakość mikrobiologiczna żywności wygodnej i minimalnie przetworzonej 4.2. Zapewnienie bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywności wygodnej i minimalnie przetworzonej 5. Zatrucia i zakażenia pokarmowe pochodzenia mikrobiologicznego 5.2. Bakteryjne zatrucia pokarmowe 5.2.1. Infekcyjne zatrucia pokarmowe 5.2.2. Zatrucia pokarmowe typu toksykoinfekcji 5.2.3. Zatrucia pokarmowe typu intoksykacji 5.3. Zatrucia pokarmowe i schorzenia pochodzenia grzybiczego 5.4. Wirusowe zatrucia pokarmowe 5.5. Priony w żywności 6. Prognozowanie mikrobiologiczne 6.2. Założenia i zasady mikrobiologii prognostycznej 6.3. Klasyfikacja modeli matematycznych 6.4. Modelowanie wzrostu bakterii oraz wpływu warunków środowiskowych i kultur bakteryjnych na wzrost bakterii 6.4.1. Modele kinetyczne 6.4.2. Modele oparte na prawdopodobieństwie 6.5. Matematyczne modelowanie inaktywacji mikroorganizmów w żywności 6.6. Modelowanie wzrostu, przeżywalności i śmierci mikroorganizmów 6.7. Możliwości zastosowania mikrobiologicznych modeli prognostycznych 6.8. Zastrzeżenia do modeli prognostycznych i ich w ad y 6.9. Przyszłość mikrobiologii prognostycznej 6.10. Znane modele i programy prognostyczne 7. Pasożyty chorobotwórcze dla człowieka występujące w żywności 7.2. Robaki płaskie 7.3. Robaki obłe 8. Szkodniki w żywności 8.1. Wiadomości wstępne 8.2. Roztocza 8.3. Nicienie 8.4. Owady 8.5. Gryzonie 9. Zagrożenia chemiczne i fizyczne w produkcji żywności 9.1. Zagrożenia chemiczne 9.2. Zagrożenia fizyczne IV. Warunki techniczno-higieniczne produkcji żywności ze szczególnym ■względnieniem potraw Warunki sanitamo-higieniczne produkcji potraw 1.2. Specyfika produkcji potraw i wymagania higieniczne w cateringu 1.3. Przyjęcie towaru i magazynowanie 1.4. Przygotowanie potraw 1.5. Przechowywanie i wydawanie potraw 1.6. Pobieranie próbek potraw 1.7. Usuwanie odpadków 2. Wymagania sanitarne dotyczące pomieszczeń związanych z produkcją żywności i żywieniem zbiorowym 3. Wyposażenie gastronomiczne a higiena produkcji 4. Utrzymanie czystości i porządku w pomieszczeniach produkcyjnych 4.1. Planowanie oraz wykonywanie prac porządkowych 4.2. Mycie i dezynfekcja maszyn, urządzeń, sprzętu i pomieszczeń 299 4.3. Dezynsekcja i deratyzacja 5. Personel produkcyjny 5.1. Higiena osobista osób zatrudnionych przy produkcji, przechowywaniu i dystrybucji potraw 5.2. Badania lekarskie. Nosicielstwo 5.3. Szkolenie i edukacja personelu w zakresie higieny 6. Projektowanie technologiczne zakładów żywienia zbiorowego z uwzględnieniem aspektów higienicznych 6.2. Charakterystyka działów zakładu gastronomicznego 6.3. Układ funkcjonalny zakładu gastronomicznego
Sygnatura czytelni BMW: IX Ł 218 (nowy)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M 14684 (1 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 147452 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 185-196.
1.Handel detaliczny żywnością w Polsce 1.1.Istota i funkcje kanałów dystrybucji żywności 1.2.Rola i struktura handlu w Polsce 1.2.1.Handel hurtowy 1.2.2.Handel detaliczny 1.2.3.Typy handlu detalicznego 1.3.Analiza handlu detalicznego w Polsce 1.3.1.Wielkość i struktura handlu detalicznego w Polsce 1.3.2.Punkty sprzedaży detalicznej - liczba i powierzchnia sklepów 2.Tendencje rozwojowe w handlu detalicznym w Polsce 2.1.Ewolucja handlu detalicznego w Polsce 2.2.Wpływ przemian gospodarczych na handel detaliczny od 1989 roku 2.2.1.Zmiany własnościowe w handlu detalicznym 2.2.2.Zmiany organizacyjne przedsiębiorstw handlowych 2.2.3.Zmiany ilościowe w handlu detalicznym 2.2.4.Zmiany jakościowe w handlu detalicznym 2.3.Wejście Polski do Unii Europejskiej - konsekwencje dla handlu 2.4.Kierunki zmian strukturalnych w organizacji handlu detalicznego 2.4.1.Wpływ zmian zachowań konsumentów na handel detaliczny 2.4.2.Wpływ internacjonalizacji i globalizacji gospodarki na handel detaliczny 2.4.3.Procesy konsolidacyjne w handlu detalicznym 2.4.4.Rozwój nowoczesnych technologii informatycznych 2.5.Inwestycje zagraniczne w handlu 2.6.Wpływ kryzysu gospodarczego na sytuację w handlu detalicznym 2.7.Kierunki specjalizacji handlu detalicznego na rynku żywności w Polsce 2.7.1.Struktura branżowa sklepów detalicznych 2.7.2.Wyróżniki oferty asortymentowej sklepów wyspecjalizowanych 3.Wybrane instrumenty handlu detalicznego 3.1.Organizacja sprzedaży detalicznej 3.2.Lokalizacja i wizerunek placówki handlowej 3.3.Wyposażenie placówki handlowej 3.4.Merchandising - jego rola i zadania 3.5.Asortyment w placówce handlowej 3.6.Marka własna (handlowa) 3.7.Promocja sprzedaży i reklama 3.8.Strategie cenowe 4.Decyzje podejmowane w procesie zakupu produktów 4.1.Istota procesu podejmowania decyzji 4.2.Rodzaje podejmowanych decyzji 4.3.Czynniki warunkujące proces decyzyjny 5.Specyfika produktów żywnościowych 5.1.Ogólna charakterystyka produktu 5.2.Wymagania klientów wobec produktów żywnościowych 5.3.Cechy produktów żywnościowych i ich wpływ na zachowanie konsumentów 6.Zachowania konsumentów związane z zakupami żywności 6.1.Istota zachowań konsumentów 6.2.Uczestnicy procesu zakupu 6.3.Konsumenci wobec wyboru miejsca zakupu 6.4.Czynniki warunkujące wybór miejsca nabywania żywności 6.5.Czynniki warunkujące zakup żywności w placówkach handlu detalicznego 6.6.Preferencje czasowe związane z zakupami żywności 6.7.Częstotliwość dokonywania zakupów 6.8.Odpowiedzialność zakupowa w zależności od płci 7.Wybrane modele zachowania konsumenta 7.1.Model zachowania konsumenta Nicosii 7.2.Model zachowania konsumenta Horwarda-Shetha 7.3.Model zachowania konsumenta Rosaniego 7.4.Model zachowania konsumenta EBK 8.Internet jako źródło pozyskiwania informacji i miejsce dokonywania zakupów 8.1.Społeczeństwo informacyjne 8.2.Rozwój Internetu oraz handlu elektronicznego w Polsce 8.3.Relacje w handlu internetowym 8.4.Charakterystyka użytkowników Internetu i osób kupujących za jego pośrednictwem 9.Handel z wykorzystaniem mediów elektronicznych na rynku żywności w Polsce 9.1.Analiza sklepów internetowych oferujących żywność i produkty żywnościowe 9.2.Zasady funkcjonowania e-handlu żywnością 9.3.Dostępność żywności w sklepach internetowych 9.4.Wady i zalety zakupów internetowych 9.5.Formy płatności za zakupy w sieci 9.6.Sposoby ograniczania ryzyka podczas zakupu 9.7.Usługi cateringowe w Internecie 10. Idea Sprawiedliwego Handlu żywnością 10.1.Geneza powstania Sprawiedliwego Handlu 10.2.Istota Sprawiedliwego Handlu 10.3.Znaki handlowe Sprawiedliwego Handlu przeznaczone dla żywności 10.4.Korzyści dla konsumentów i producentów żywności 10.5.Dostępność produktów w Polsce
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 146004 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej

Deklaracja dostępności